Oplandsbyundersøgelse

28. februar 2023

Til beboere i Klotrup, Fjelsø, Østerbølle, Østrup, Hvilsom, Stenild og Rørbæk. 

 

Der har nu i godt 3 måneder været muligt på hjemmesiden fjernvarmejatak.dk, at tilkendegive sin interesse i at få fjernvarme, ligesom der i alle byer har været nedsat arbejdsgrupper, der har afholdt møder og har været rundt i de respektive byer for at lave fremstød, information og beregning om fjernvarme – lidt forskellig fra by til by. 

 

Status her pr. medio februar er: 

  • Rørbæk 110 - Min.: 146 (60%)
  • Stenild 24 – Min.: 71 (27%)
  • Hvilsom 23 – Min.: 98 (19%)
  • Østerbølle 35 – Min.: 42 (67%)
  • Klotrup 0 – Min.: 20 (0%)
  • Fjelsø 29 – Min.: 95 (24%)
  • Østrup 34 – Min.: 107 (25%)

Det er ikke afgjort, at tallene ovenfor stemmer 100% overens med tallene fra hjemmesiden, men ovennævnte tal er renset for dubletter og de tilmeldinger der umiddelbart i første omgang ligger udenfor de mulige forsyningsområder. 

 

Som det fremgår, er der for ingen af områderne opnået minimumstilslutningen for umiddelbart at sætte projekterne i gang.  

 

Alligevel har vi nu valgt at lave nogle supplerende beregninger for Rørbæk og Østerbølle, for at se, om der ikke trods den lidt lavere tilslutning, er muligt at få en positiv økonomi i projekterne, så der kan arbejdes videre med disse to byområder. Disse beregninger forventer vi at have afsluttet inden for den nærmeste måned. 

I beregningerne vil der blive taget udgangspunkt i de faktuelle bygningsarealer, som har givet positiv tilkendegivelse, ligesom vi er også blevet lidt klogere på linjeføringer, økonomi mv. 

Hvis beregningerne viser, at der er grundlag for at sætte projekterne i gang, forventer vi, at vi allerede inden sommerferien i år kan få sat den kommunale godkendelsesproces i gang, og derfor måske sandsynligvis allerede i løbet af 2024 kan påbegynde etablering af rørledningerne frem til og i Rørbæk og Østerbølle. Som en del af projektet vil der dog blive udarbejdet en mere specifik tidsplan for begge byområder. 

  

I forhold til linjeføringen taler det for, at forsyningen til Rørbæk bliver en forlængelse af ledningsnettet til industriområdet i Nørager, hvorfor det måske kan blive muligt at blive tilsluttet, hvis man bor tæt op ad Grynderupvejen. 

Ligeledes for Østerbølles vedkommende, kigger vi på en forsyning, som efter al sandsynlighed vil komme fra Vestergade i Aalestrup og videre langs Sognevejen (her spiller det også lidt ind, at der på sigt kan komme en boligudstykning i området mellem Langmosen og Sognevejen). Så her vil der måske også blive mulighed for tilslutning, hvis man bor tæt op ad Sognevejen. 

Økonomisk er vi lige som alle andre i samfundet ramt af stigende priser og inflation. Det har betydet, at vi for regnskabsåret 2023 har set os nødsaget til at justere priserne for varme en lille smule op – både for tilslutning og forbrug. Stigningen ligger for forbrugsafregningen på ca. 8% - primært pga. de voldsomme stigninger på el, mens især de galoperende priser på rør og gravearbejde vil betyde, at tilslutningsprisen også stiger en lille smule – m²-bidrag og grundbidrag er dog uændret. 

 

Til gengæld kan vi for tilslutningen mod et mindre gebyr tilbyde at dele betalingen i rater over tre-fire år: 

Når projektet fysisk igangsættes betales: Grundafgift iht. takstblad (6.250 kr.) 

Ved målerudlevering/tilslutning betales tilslutningsafgift i forhold til takstblad: m²-bidrag og stikledningsbidrag (areal•80 kr/m² + længde af stikledning•1062,50 kr/m eller 562,50 kr/m afhængig af, om man graver selv eller ej). 

Sammen med årsopgørelse og 1. rate primo februar året efter tilslutning betales 50% af byggemodningsbidraget + gebyr på 500 kr (eks.: 18.750+500=19.250 kr). 

Sammen med årsopgørelse og 1. rate primo februar 2. år efter tilslutning betales 50% af byggemodningsbidraget + gebyr på 500 kr (eks.: 18.750+500=19.250 kr). 

Alternativt kan hele byggemodningsbidraget betales sammen med m²-bidrag og stikledningsbidraget ved målerudlevering/tilslutningen. Derved spares gebyret på 2•500 kr. 

 

Ligeledes undersøger vi muligheden for fremadrettet at tilbyde en ny ordning til kommende forbrugere – en fjernvarme+ model kan man kalde det, hvor vi står for alt det praktiske inde i huset i forbindelse med tilslutning af fjernvarme. Herunder nedtagning og bortskaffelse af det gamle vandbårne varmeanlæg (både olie-, fastbrændsels- og gasanlæg), levering og installation af fjernvarmeunit samt løbende reparation, service og overvågning af unitten. 

Med denne ”ordning” slipper du for at betale 25-40.000 kr. for ombygning af dit varmeanlæg til fjernvarme, men skal i stedet betale et fast månedligt abonnement, for at vi udfører dette arbejde. 

Ordningen vil blive valgfri, så du kan stadig selv stå ombygningen af dit varmeanlæg til fjernvarme, og så blot betale for fjernvarmen i forhold til dit hus´ størrelse og dit årlige forbrug. 

Så snart vi er lidt tættere på, hvordan ordningen i praksis kan laves, hvor meget der er omfattet, og sidst men ikke mindst en pris, vi dette blive informeret ud via nyhedsbreve og hjemmesider. 

 

Hvis ovenstående giver anledning til, at nogle ønsker at ændre deres tilkendegivelser, må man meget gerne sende en mail til info@an-energi.dk. 

 

For de øvrige 5 byer, foretager vi os ikke mere pt. og har ikke disse områder med i vores umiddelbare fremtidige overvejelser og planer. Det betyder dog ikke, at der ikke på et senere tidspunkt kan blive tale om at levere fjernvarme til disse områder, såfremt der kan skaffes opbakning fra et fornødent antal forbrugere. 

 

Vi forventer, at udsende supplerende information, når beregninger og vurdering vedr. Rørbæk og Østerbølle er gennemført. 

 

Denne information er med enslydende tekst delt på de respektive facebooksider, hvor der tidligere informeret om muligheden for at levere fjernvarme. Informationen sendes ligeledes på mail til alle, der har registreret sig på hjemmesiden fjernvarmejatak.dk 

Der svares i udgangspunktet ikke på kommentarer og spørgsmål på denne side - eventuelle spørgsmål kan sendes på mailadresse info@an-energi.dk, og vi vil så eventuelt samle op med endnu et nyhedsbrev senere.